onsdag 24 december 2008

hej och god jul. nu är klockan några minuter över midnatt och det är julafton. känns lite konstigt men bra. jag har förberett mig länge för julen i år. bakat kakor, kokat karameller och en massa annat godis. och gjort köttbullar, julskinka, sill och annat. undrar vem som egentligen kom på att den 24:e december ska vi äta och proppmätta på en massa mat som i vilket annat sammanhang som helst utom påsk och midsommar hade varit alldeles tokigt. för inte bjuder du på sill och skinka tillsammans någon annan gång hoppas jag. en annan märklig sak är julgranen. tänk på den. det är ett träd du har i ett rum inomhus. som inte står i en vas utan en otymplig omöjlig anordning som kallas julgransfot. försök skruva på fyra skruvar samtidigt och med samma hastighet och tryck för att granjäveln (ursäkta) ska stå rakt. likt förbannat blir den sned ändå. det kostade säkert flera hundra att köpa denna stickiga väldoftande två meter höga barrväxt som du sedan klär med blanka kulor och glitter och sätter belysning i. väldigt vackert många gånger men märkligt.sedan ska vi köpa en massa presenter helst. och till din älskling vill du gärna hitta något unikt och speciellt även om ni vatt tillsammans i hundra år och inte har nån fantasi när det gäller julklappar längre. pressen är stor:)
och till barnen vill du också köpa något fint. när du är i affären får du beslutsångest och köper kanske lite mer klappar än du borde, bara för att på julafton se dina barn slita upp det ena paketet efter det andra och sen leka med varje sak i fem minuter.
vid halv elva på kvällen sitter du och äter ris á la malta så det sprutar ut ur öronen och känner dig mer uppstoppad än julgrisen. men man ska äta massor på julen. det hör till. sen att man redan är mätt så man har ont i magen eller vaknar av halsbränna på natten är en annan femma.
fast jag älskar julen. trots att det är mycket stress innan och en ganska märklig tradition så tycker jag ändå det är underbart.
lovisa vaknade precis och ville ha nattamat. hon fick en välling och somnade om. alvin ligger och sover i babysittern för doktorn tycke han skulle ligga upprätt. han har inte rs-viruset i alla fall. kollade det igår. alltid nått. men han hostar läskigt. niklas har också gått och lagt sig. det är bara jag som är vaken. jag tror det blir en bra jul i år.

Inga kommentarer: